A kilenc női archetípus

Az archetípusokról szerzett ismereteink, megéléseink segítenek minket nőket abban, hogy jobban megértsük magunkat, a kapcsolatainkat, férfiakhoz, nőkhöz, gyermekeinkhez, a munkánkhoz, és a világhoz. De nem csak, hogy megértsük hanem megtapasztalhassuk a teljesség érzését magunkban nőként, ha ezekkel az energiákkal jobban megismerkedünk. Amit erről megtanultam, azt a munkám során több ezer nővel végzett folyamatok során tapasztaltam meg, és természetesen elsősorban magamon, a saját működésemben és életemben.


 

Már fiatalabb koromban úgy a húszas éveim elején figyeltem fel arra, hogy olyan sok minden van bennem amit nem értek, és, hogy vannak nők akik bizonyos szerepeket archetípusokat könnyedén uralnak, és vannak olyanok amiket nem. Például nem kedveltem sokáig édesanyámban, hogy nem láttam benn a nőt, csak az anyát. Sosem láttam szexi ruhában vonzónak, aki ismeri a csábítás minden fortélyát. Emiatt lázadásból elhatároztam, hogy más szeretnék lenni.

Így mikor az egyetemi éveimet élveztem, megengedtem magamnak a szerető archetípusának óriási erejének tombolását. vörös nagy göndör lobonccal, élve a világba és élvezve a fiatalságomat és szépségemet. De valahol a lélek mélyen ott mozgott bennem nagyon a feleség, aki erősen élt bennem, aki férjet szeretett volna és családot. Ez erősebb volt a szeretőnél, és 22 évesen elköteleződtem, és gyermeket szültem. Aztán az évek múlásával azt vettem észre, hogy egyre inkább szorítom háttérbe a bennem élő szeretőt, az amazont hisz jó kislánynak kell lenni, jó feleségnek és jó anyának, a bölcs nő még csak csirájában sem létezett bennem, a varázsló gyógyító énem szépen lassan kezdett ébredezni, a vezetői minőségem pedig eltűnt teljesen.

Kimondottan kényelmetlenül éreztem ebben magam, hisz ezek a háttérbe szorított részeim már nagyon akarták a helyüket. Elsőként aminek teret engedtem hamarosan az üzleti életben betöltött vezető szerepem miatti vezető. Ez nagyon erős bennem és hagytam neki, hogy élje azt ami. Nem volt könnyű az anyával összeegyeztetni, hisz az anyasebem miatt nagyon erősen bűntudattal terhelt volt az anya részem, így egy állandó belső konfliktusban voltam saját magammal. Aztán mikor a vezető már erősen dolgozott egy nap jött egy álom, ami az utamra tett amiért itt vagyok. Gyógyító és tanítói részemmel kezdtem ismerkedni, ami nagyon hosszú folyamat volt, ez lett nagyon hangsúlyos a többihez képest, ami aztán munkahely hivatás és teljes életmód váltásra ösztönzött. Mivel a szerető részem alapvetően nagyon erős egy idő után nem tudott tovább szunnyadni, felébredt és rengeteg “galibát” okozott az életemben. Ennek éltem meg, úgyhogy így könyveltem el, hogy bajkeverő, ami tönkreteszi az életem. Ezzel karöltve a bennem élő amazon is egyre erősebb lett, amit korábban elnyomtam magamban.

Aztán elkezdtem nőkkel foglalkozni, és az archetípusok keverékét azoknak az arányát bennük is megláttam, és megfigyeltem. Másfél évtized munkája nőkkel vitt el oda, hogy mikor David Deidánál tanultam, ott foglalkoztunk az archetípusokkal, és azok elfogadásával, integrációjával. Egyre inkább bontogattam magamban a nőt, és felismertem az egyik legnagyobb akadálya kiteljesedésemnek nőként az anyai részem, ami sok fájdalmat cipelt. Az ezzel folytatott több éves munka után azonban azt érzem a helyén van, és megérkeztem egy teljességbe, aminek az egyensúlyának a fenntartása nagyon sok belső odafigyelést, és mondjuk csak a létezés tanulását igényli tőlem.

Az én megfigyelésem szerint az archetípusok kilenc fő csoportra bonthatók és azt érzékelem, hogy ez a kilenc a férfiaknál is ugyanúgy megvan:

– anya
– ártatlan gyermek
– lázadó amazon
– feleség
– varázsló
– szerető
– bölcs asszony
– vezető
– istennő

Ennek megfelelően elindítok egy meditációs sorozatot, ahol mind a kilenc résszel fogunk foglakozni, kibontani őket ráérezni, a kilenc részből álló sorozat végén, pedig egy nagyszabású elvonulás keretében fogjuk még teljesebbé tenni ezt a folyamatot.

Várlak benneteket erre a belső utazásra!

– Márti